Jak przedłużyć świeżość żywności?
Trików na przedłużanie świeżości danych produktów jest wiele i warto je znać, by w ogóle nie wyrzucać żywności, albo żeby chociaż to wyrzucanie znacząco ograniczyć. Marnujemy zarówno pieczywo jak i wędliny, nabiał, a na owocach i warzywach kończąc. Niestety to dość nieetyczne zachowanie, a jednocześnie oczywiście bardzo nieekonomiczne.
Oczywiście jedną z najbardziej powszechnych metod na przedłużanie świeżości produktów jest ich mrożenie. Zamrozić możemy niemal wszystko- od nabiału, przez mięsa, na owocach i warzywach kończąc. Mrożenie to sposób przechowywania żywności, który bardzo dobrze zachowuje ich wartości odżywcze. Co zrobić ze zbyt dużą ilością mleka? Je też można z powodzeniem mrozić- można to zrobić w jakimkolwiek pojemniku lub w oryginalnym opakowaniu (trzeba jednak nadlać trochę mleka, gdyż zamrożone zwiększy swoją objętość).
Co w sytuacji, gdy chcemy mieć dłużej świeże banany? Każdy z nas wie, że baby przyniesione ze sklepu nawet po kilku godzinach potrafią zacząć czarnieć. Bardzo sprytnym sposobem na zachowanie ich świeżości jest owinięcie folią spożywczą miejsca, gdzie łączy się kiść bananów, wydłuża to ich świeżość nawet o kilka dni. Podobnie jak banany zachowuje się awokado- czasem bardzo szybko dojrzewa i staje się nieapetyczne. By przedłużyć świeżość awokado warto włożyć je do hermetycznego pojemnika razem z przekrojoną na pół cebulą.
Lato to sezon owocowy, a najczęściej na naszych stołach goszczą jagody, maliny, truskawki i inne miękkie owoce zrywane prosto z krzaka. By dłużej były świeże, warto zrobić im kąpiel w wodzie z minimalną ilością octu.
Na pewno dla wielu osób będzie ogromnym zaskoczeniem to, iż trwałość i świeżość masła można osiągnąć przez jego...podpieczenie. Będą do tego potrzebne czyste słoiki z zakrętkami oraz piekarnik. To stary sposób na przedłużanie trwałości masła nawet o całe tygodnie.
Przechowywanie żywności w pojemnikach próżniowych
Jednym z najbardziej prostych sposobów na przechowywanie żywności są oczywiście pojemniki próżniowe takie, jak https://seeyoo.pl/ . Brak tlenu w takich pojemnikach uniemożliwia namnażaniu się bakterii, pleśni, nie prowadzi do wysychania produktów lub gotowych dań. Warto mieć w swoim domu komplet próżniowych pojemników i przechowywać w nich zupy, sosy, nabiał, pieczywo, owoce i warzywa, a także mięsa. Produkty pakowane próżniowo zachowują wszystkie wartości odżywcze. Produkty przechowywane próżniowo są świeższe o:
- ryby o 6 tygodni,
- pieczywo i ciasta o 8 dni,
- surowy drób o 8 dni,
- surowe warzywa o 20 dni,
- żółty ser o 2 miesiące.