Wino? Na zdrowie!
Kolejne zalety kieliszka wina? Naukowcy twierdzą, że może być korzystne dla twoich zębów
Badania hiszpańskich naukowców pod kierunkiem Adelaidy Esteban-Fernández dowodzą, że zawarte w czerwonym winie polifenole skutecznie zwalczają bakterie, które przyczyniają się do powstawania próchnicy i chorób dziąseł. Wino nie zastąpi jednak pasty do zębów.
Polifenole sprawiają, że bakteriom odpowiedzialnym za powstawanie płytki nazębnej, ubytków i chorób dziąseł trudniej osadzić się na powierzchni zębów. Najskuteczniejsze w tym względzie są dwa polifenole - kwas kawowy i p-kumarowy. Badacze odkryli również, że połączenie obydwu z konkretnym probiotykiem (Streptococcus dentisani), który pobudza tworzenie się "dobrych" dla zdrowia jamy ustnej bakterii, daje jeszcze lepsze efekty.
Badania nie były jeszcze przeprowadzone bezpośrednio na ludziach, ale ich autorzy już podkreślają wagę swojego odkrycia. Liczą, że dzięki niemu powstaną nowe, skuteczniejsze sposoby pielęgnacji jamy ustnej i leczenia chorób zębów oraz dziąseł. Zanim do tego dojdzie, eksperci planują kontynuować testy, by dokładnie poznać mechanizm działania polifenoli z czerwonego wina.
Odkrycie hiszpańskich naukowców, nawet jeśli okaże się rewolucyjne dla stomatologii, nie powinno być usprawiedliwieniem dla picia większych ilości czerwonego wina. - Tak naprawdę kwasowa natura tego trunku może doprowadzić do uszkodzenia szkliwa - zauważa prof. Damien Walmsley z Brytyjskiego Towarzystwa Dentystycznego. - Dopóki nie zostaną przeprowadzone testy kliniczne, najbezpieczniej jest pić wino w umiarkowanych ilościach i do posiłku, by zminimalizować erozję szkliwa - dodaje.
Warto jednak szukać polifenoli w innych produktach. Te organiczne związki chemiczne, które naturalnie występują w roślinach, są znane ze swoich dobroczynnych właściwości. Wiele z nich to silne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób układu krwionośnego czy niektórych typów nowotworów. Można je znaleźć m.in. w kawie, zielonej i czarnej herbacie, cydrze, pomarańczowym i cytrynowym soku, jagodach, malinach, kiwi, czerwonych winogronach i wiśniach.
źródło: msn.com